sobota, 28 marca 2015

Pomarańczowa babka drożdżowa

Pomarańczowa babka drożdżowa



Składniki :
  • 350g mąki,
  • 200g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 żółtek ( w temperaturze pokojowej),
  • 50g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • skórka z 1 pomarańczy, 
  • 1/2 szklanki rodzynek.
Przygotowanie :

Przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj do 50 ml ciepłego mleka z 1 łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, żółtka i wlej ciepłe mleko i sok z pomarańczy. Dodaj miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp rodzynki, skórkę pomarańczy i połącz z ciastem. Włóż ciasto do formy i pozostaw aby wyrosło. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

6 komentarzy:

  1. Kusi mnie ta babka *.* Muszę wypróbować w te święta ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała cudownie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bajecznie i pewnie podobnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pięknie wygląda, taka wyrośnięta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem kucharzem, ani połowa tego bloga, może coś łatwiejszego ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co jest trudnego w przygotowaniu takiej babki ? :)

      Usuń

Print