poniedziałek, 2 marca 2015

Biszkopt z karmelowym budyniem

Biszkopt z karmelowym budyniem

Przepyszne ciasto z karmelowym budyniem ! Mocny smak karmelu zawdzięcza dzięki blanche czekolada karmelowa od Słodki Świat ! Koniecznie musicie spróbować ! 
Serdecznie zapraszam Was do sklepu ( http://www.slodkiswiat.com.pl/ ) gdzie znajdziecie wszystko co najlepsze z czekolady!  Cudowne dekoracje jak również czekoladowe prezenty !

Składniki biszkopt :
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki budyń :
 Przygotowanie budyniu :

 Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Wsyp karmelowe blanche. Przygotowany budyń ostudź. 

Przygotowanie ciasta :

Biszkopt przekrój na pół. Ostudzony ale jeszcze delikatnie ciepły budyń wlej na dolną część biszkoptu. ( zostaw 3-4 łyżki masy na posmarowanie górnego biszkoptu ). Na masę budyniową połóż drugą część biszkoptu. Górę ciasta posmaruj resztą karmelowej masy. Całość ciasta posyp czekoladowymi wiórkami.





5 komentarzy:

  1. Ciasto wyglądem powala.Ciekawe jak smakuje-zapewne wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, bardzo proszę o podawanie wielkości foremki, w jakiej należy piec ciasto, ponadto w składnikach na biszkopt podany jest olej, a w wykonaniu jest pominięty. W którym momencie należy go dodać do ciasta? Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, to zdecydowanie moje smaki, pyszne musiało być to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę bardzo smakowicie (:

    OdpowiedzUsuń

Print