wtorek, 17 lutego 2015

"Różowe " kluski śląskie

"Różowe " kluski śląskie



Składniki kluski :
  •  600g ugotowanych ziemniaków,
  • 400g mrożonego puree z buraków,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju.
 Przygotowanie kluski :

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj puree i smaż na wolnym ogniu parę minut. Wlej sok z cytryny i cukier. 

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i dodaj buraki. Wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.




Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielkie kluski. Palcem zrób dziurkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.  

8 komentarzy:

  1. ale fajny pomysł na kluski w odmienionej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite te kluski a ich kolor jest cudny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny intensywny kolor mają .:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolor mają powalający po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich jeszcze nie widziałam! :D I nie smakowałam, ale rozumiem, ze różnią się nie tylko wyglądem od moich ukochanych klusek i że mizerii z buraków już nie trzeba do takich :)

    OdpowiedzUsuń

Print