piątek, 29 sierpnia 2014

Marynowane kurki

Marynowane kurki 
Kurki w zalewie octowej 


Składniki :
  • świeże kurki,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklana octu 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • gorczyca, 
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • liście laurowe.
Przygotowanie :

Kurki dokładnie oczyść. W garnku zagotuj wodę i wrzuć grzyby na 5 minut alby się lekko podgotowały. Kurki odcedź i przelej zimną wodą. Wysyp na ręcznik papierowy. 

Składniki marynaty wlej do garnka. Wsyp przyprawy cukier i sól. Zagotuj chwilę. Do wyparzonych słoików włóż kurki na 3/4 wysokości. Wlej marynatę wraz z przyprawami. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 12 minut od chwili zagotowania wody. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print