piątek, 4 lipca 2014

Lekki bigos

Lekki bigos

Dzisiaj chciałam Wam pokazać jeden z przepisów który ukaże się w książce w ramach akcji " Dieta dla serca".  
Bigos jest lekki i niezwykle aromatyczny. Świetny na obiad a nawet i na kolację.


Składniki :
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • pieprz do smaku,
  • oregano do smaku,
  • 3 łyżeczki margaryny Optima Cardio,
  • 1 cebula,
  • 1 biała kapusta,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziele angielskie,
  • 2 łyżeczki majeranku.
      Przygotowanie :   

Mięso oczyść i pokrój na kilka części. Posyp pieprzem i oregano. Ugotuj na parze.

W dużym garnku rozgrzej margarynę Optima Cardio. Zeszklij na niej posiekaną cebulę. Kapustę drobno posiekaj i dodaj do cebulki. Podlej wodą i gotuj 10 minut.

Pomidory sparz, obierz, pokrój i dorzuć do garnka. Wmieszaj koncentrat pomidorowy. Ugotowanego kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i również umieść w garnku, wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print