wtorek, 20 maja 2014

Roladki z kurczaka faszerowane pęczakiem i wątróbką smażone na oleju rzepakowym

Roladki z kurczaka
 faszerowane pęczakiem i wątróbką 
smażone na oleju rzepakowym

Przepyszna roladka z kurczaka faszerowana kaszą pęczak i drobiową wątróbką.
Świetnie smakuje jako danie obiadowe ale również jako wędlina na kanapki.
Mięso smażyłam na oleju rzepakowym ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego podaję go moim bliskim  bo najważniejsze jest zdrowie i dobre samopoczucie.

Składniki :

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 300g drobiowej wątróbki,
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz, 
  • oregano,
  • 1/2  bułki,
  • mleko ( do namoczenia bułki ),
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie :

Bułkę namocz w mleku. Kaszę ugotuj. Wątróbkę oczyść i zmiel wraz z czosnkiem i bułką. Dodaj ugotowaną kaszę oraz pieprz i oregano. Dokładnie wymieszaj składniki. Filety z kurczaka rozbij tak aby powstał płat. Mięso natrzyj fileta solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa rozsmaruj farsz i zwiń w roladkę. Zwiąż sznurkiem spożywczym. Roladki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. ( Mięso możesz również piec w piekarniku- około 20 minut w temperaturze 180 stopni ).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print