czwartek, 17 kwietnia 2014

Baranek świąteczny

Baranek świąteczny 


Składniki :
  • 120g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 70g rozpuszczonego masła,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mąki,
  • cukier puder do posypania,
  • masło do posmarowania formy,
  • bułka tarta do posypania formy.
Przygotowanie :

Do miski wbij jajka i żółtko. Dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Do masy wsyp partiami mąkę pszenną i kukurydzianą oraz wlej masło.Formę na baranka posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej wcześniej przygotowane ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Baranka zostaw w formie aż ostygnie. Posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. 


1 komentarz:

Print