środa, 26 czerwca 2013

Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

W sklepach jest coraz więcej owoców.
Warto przygotować parę słoiczków brzoskwiń żeby zachować pyszny smak lata.
Są idealne do deserów, lodów czy ciast.

Składniki :
  • około 3 kg brzoskwiń
  • około 2 litry wody
  • 1kg cukru
 Przygotowanie :

Brzoskwinie umyj i sparz gorącą wodą. Delikatnie ściągnij skórkę. Przekrój na pół i wydrąż pestki. Ułóż brzoskwinie w słoiczkach.

Zagotuj wodę z cukrem aż powstanie gorący syrop. Zalej brzoskwinie. Zakręć słoiczki, wstaw do dużego garnka i zalej wodą do połowy ich wysokości. Pasteryzuj około 30 min od zagotowania wody. Wyciągnij słoiczki z wody i postaw do góry dnem aż ostygną.


6 komentarzy:

  1. Takie brzoskwinie znałam tylko ze sklepowych półek, nie sądziłam, że są takie proste w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste przygotowaniu i pewnie lepiej smakują niż te 'puszkowe'.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby wsadzić brzoskwinie do słoiczków, zawsze kupuję w puszkach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazwyczaj radzę sobie kupnem puszki :) Ale fajnie to wygląda - i samodzielnie przygotowane smakuje lepiej!

    OdpowiedzUsuń

Print