czwartek, 18 kwietnia 2013

Chrupiący schabowy

Chrupiący schabowy

Szybko, pysznie i bardzo chrupiąco !

Składniki :
  • 4 kotlety bez kości wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Przygotowanie :

Mięso rozbij. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Płatki kukurydziane przesyp do woreczka i zmiażdż. Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp płatki do drugiej wbij jajka, dodaj musztardę i rozbełtaj widelcem. Mięso zanurz w jajku a następnie obtocz w płatkach. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor z dwóch stron.

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny ! Wystrzegam się panierek ale ten kotlet wygląda tak smakowicie, ze bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A taki schabowy nie wychodzi twardy? Ile mniej więcej smażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli rozbijesz schabowy cienko i na złoty kolor będziesz smażyć z dwóch stron ( na rozgrzanym oleju) to gwarantuje że schabik będzie smaczny i miękki.

      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
    2. Robiłam w weekend majowy,pyszne! faktycznie miękkie i w sumie nie smażyło się jakoś super długo ;)

      Usuń

Print