sobota, 6 października 2012

Ravioli z jeżynami

Ravioli z jeżynami  
i ravioli z morelami

Przepyszne i rozpływające się w ustach ravioli.
Sładki waniliowy ser w połączeniu z kwaskowatością owoców jest doskonałe. 



Składniki ciasto : 300g mąki, 2 jajka, 4 łyżki wody, 1 białko.

Składniki nadzienie jeżynowe : świeże jeżyny, 150g twarogu, 1 żółtko, 1 laska wanilii, 1,5 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie ciasto : Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Dodaj 2 łyżki wody. Zagnieć ciasto dodając kolejne łyżki wody. Uformuj kulkę, owiń ściereczką i odstaw na godzinę.

Przygotowanie nadzienie : Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier puder i żółtko. Laskę wanilii przekrój na pól i za pomocą noża zeskrob nasionka i dodaj do sera. Wymieszaj składniki.

Przygotowanie ravioli z jeżynami : Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj bardzo cienko na posypanym blacie mąką. Połowę ciasta posmaruj białkiem i ułóż niewielką ilość twarogu a na nie świeże jeżyny. Przykryj drugą częścią ciasta. Wytnij kwadraciki za pomocą radełka. Ravioli wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4-5 minut.





Ravioli z morelami



Składniki ciasto : 300g mąki, 2 jajka, 4 łyżki wody, 1 białko.

Składniki nadzienie morelowe : świeże morele, 150g twarogu, 1 żółtko, 1 laska wanilii, 1,5 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie ciasto : Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie i wbij jajka. Dodaj 2 łyżki wody. Zagnieć ciasto dodając kolejne łyżki wody. Uformuj kulkę, owiń ściereczką i odstaw na godzinę.

Przygotowanie nadzienie : Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier puder i żółtko. Laskę wanilii przekrój na pól i za pomocą noża zeskrob nasionka i dodaj do sera. Wymieszaj składniki. Morele oczyść, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera.

Przygotowanie ravioli z morelami : Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj bardzo cienko na posypanym blacie mąką. Połowę ciasta posmaruj białkiem, ułóż niewielką ilość twarogu i mus morelowy. Przykryj drugą częścią ciasta. Wytnij kwadraciki za pomocą radełka. Ravioli wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4-5 minut.







7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie smakowe, zwłaszcza te z jeżynami :) Jeśli smakowały tak, jak wyglądają to na pewno były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie słodko-kwaśne połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow śliczne Ci wyszły! wyglądaja bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite, na pewno poprawia humor:)

    OdpowiedzUsuń
  5. gratuluje pomysłu, bombowy przepis ;)
    pozdrawiam ciepło!,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń

Print