niedziela, 1 kwietnia 2012

Sernik z musem z owoców leśnych

Sernik z musem z owoców leśnych


Składniki: 250g sera na twaróg, 250g sera mascarpone, 300g mleka zagęszczonego słodzonego z puszki, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 170g zimnego masła, 5 łyżek zimnej wody, 2 łyżki cukru, 100g owoców leśnych mrożonych, 2 łyżki cukru, 1/3 szklanki wody.

Przygotowanie: Ciasto kruche na spód sernika: Mąkę ziemniaczana oraz pszenną przesiać do naczynia, dodać sól, cukier i pokrojone na kostkę zimne masło. Palcami rozcierać masło i ocierać na jednolitą masę dodając po łyżce wody. Uformuj kulę z ciasta, zawiń do foli i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i rozłożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Całe ciasto podziurkować widelcem i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Formę z zimnym ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 30min.
                          Mus z owoców: Do rondelka wrzucić owoce leśne , cukier i wodę. Całość gotować na wolnym ogniu aż do odparowania wody. Przełożyć do blendera i zmiksować na jednolita masę.
                          Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Twaróg przełożyć do miski i miksować przez około 2 minuty dodać mascarpone i ponownie miksować. Do masy serowej dodawać w 3 partiach mleczko skondensowane i dokładnie miksować. Później wbijać po 1 jajku , ciągle miksując. Masę wylać na upieczony kruchy spod ciasta. Małą łyżeczką na górę sernika ułożyć mus owocowy. Całość piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi od piekarnika aż do wystygnięcia piekarnika. Całkowicie ostudzony sernik włożyć do lodówki na minimum 4 godz (najlepiej na całą noc) .







2 komentarze:

Print