poniedziałek, 27 lutego 2012

Smażony makaron po chińsku z kurczakiem

Smażony makaron po chińsku z kurczakiem



Makarony Świata z Barillą
Składniki: 3 filety pojedyncze z kurczaka, 1/2 brokuła, 2 cebulki dymki, 2-3 łyżki oleju arachidowego ( bądź zwykłego) , 1 łodyga selera naciowego, 1/2 papryki czerwonej, 100-120ml słodkiego sosu chili, 2 łyżki oleju sojowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1/2 szklanki orzechów nerkowca, garść pędów bambusa,  1/2 opakowania makaronu chińskiego jajecznego, pieprz.

Przygotowanie : Fileta z kurczaka pokój na cienkie paseczki. Na dużej patelni (bądź w woku) rozgrzej olej i usmaż kurczaka na złoty kolor doprawionego pieprzem. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Orzechy upraż na osobnej patelni bez tłuszczu. Łyżką cedzakową zdejmij kurczaka, odstaw. Na tą patelnię wrzuć brokuła podzielonego na małe różyczki oraz białą część posiekanej dymki . Dolej troszkę wody i duś 3-5 min. Wrzuć paprykę, seler naciowy, bambus i smaż ok 3 min.Wymieszaj sosy - chilli, sojowy oraz rybny. Do warzyw wrzuć ponownie kurczaka , makaron oraz orzechy. Wlej wcześniej przygotowany sos. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print